• SK
  •  | 
  • EN
  •  | 

    Aké sú funkcie peptidov?

    Peptidy sa nachádzajú v každej bunke a tkanive v tele a sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny biologických procesov. Udržanie vhodnej hladiny koncentrácie a aktivity peptidov je nevyhnutné na dosiahnutie homeostázy a udržanie zdravia.
    Bielkoviny Peptidy sú molekuly, bežne označované ako proteíny. Podľa knihy „Zásady biochémie" sú všetky peptidy zložené z chemicky spojených aminokyselín. Peptidy sa pohybujú vo veľkosti od dvoch aminokyselín - dipeptidov - po tisíce aminokyselín alebo polypeptidov. Funkcia peptidu je určená jeho veľkosťou a sekvenciou aminokyselín.
    Transportéry Všetky bunky majú ochrannú membránu, ktorá zabraňuje prenikaniu väčšiny látok do bunky. Podľa knihy „Pokročilá výživa a ľudský metabolizmus" niektoré peptidy pôsobia ako transportéry, ktoré selektívne umožňujú, aby určité látky prešli do bunky cez bunkovú membránu. Napríklad prepravcovia glukózy sú potrební na prepravu glukózy z krvi do svalov alebo iných buniek, ktoré sa majú použiť na energiu. Podobne bunkové odpadové produkty môžu opúšťať bunku prostredníctvom určitých peptidových transportérov.
    Enzýmy Enzýmy sú biologické katalyzátory, ktoré urýchľujú metabolické reakcie. Podľa „Zásad biochémie" sú väčšina enzýmov peptidy. Stovky enzýmov sa nachádzajú v celom tele, aby urýchlili reakcie súvisiace s mnohými procesmi. Tieto procesy zahŕňajú trávenie potravy, výrobu energie a syntézu bunkových zložiek.
    Hormóny Hormóny pôsobia ako biologickí poslovia, ktorí prenášajú informácie z jedného tkaniva krvou do vzdialeného tkaniva. Dve bežné triedy hormónov sú peptidové a steroidné hormóny. Podľa „Pokročilej výživy a ľudského metabolizmu" sú peptidové hormóny napríklad tie, ktoré sa podieľajú na regulácii glukózy v krvi, ako je inzulín a glukagón, ako aj tie, ktoré regulujú chuť do jedla, ako je ghrelín a leptín.
    Štruktúra Podľa „Pokročilej výživy a ľudského metabolizmu" peptidy fungujú aj ako štruktúrne prvky tela. Napríklad peptidy aktín a myozín sú dôležité štrukturálne zložky svalu. Peptidy tiež prispievajú k tvaru a sile kostí. Kosti a svaly nielenže poskytujú štruktúru telu, ale tiež sa podieľajú na pohybe a poskytujú ochranu vnútorným orgánom.